среда, 29. јануар 2014.

Школска слава Савиндан 2014.године у Шапину


ПРОСЛАВИЛИ СМО И МИ НАШУ СЛАВУ





                                             Колачари ученици IV2 разреда

                          Никола, Алекса, Лука, Тамара, Тара и Сара.









                                                         Гости на слави
Ученици првог, другог, трећег разреда и предшколци заједно са својим родитељима.










Симболично су колачари ученици четвртог разреда, а заправо су колачари сви ученици и предшколци са својим породицама.  Сви су узели учешће у припремању славе и били гости на њој. Прославили смо је у здрављу и весељу са жељом да и следећу дочекамо и прославимо у што већем броју. 

недеља, 26. јануар 2014.

Свети Сава - школска слава


Свети Сава 
                                      http://www.youtube.com/watch?v=3y2oa8zWxNA

Растко Немањић, рођен је у српској владарској породици Немањића, од оца Стефана Немање и мајке Ане, 1174. или 1175. године, у дежевачком крају, на планини Голији. Био је најмлађе дете у породици. Имао је  два брата и две сестре. Један краћи временски период, од око две године, био је владар области Захумље. Напустио је престо и замонашио се на Светој Гори узевши монашко име Сава. Ту је касније и подигао манастир Хиландар. Његов отац се у старости одриче престола и  постаје монах Симеон који ће доћи у Хиландар код свога сина.
1219.године се изборио за самосталност српске цркве и постао њен први архиепископ. Те исте године написао је и Законоправило које је обухватало велику област црквених и друштвених односа. Сматра се првим српским уставом.
Свети Сава је преминуо 14.јануара 1236. по јулијанском календару односно 27.јануара по грегоријанском календару.
Свети Сава установљен је као школска слава 2. јануара 1840.године одлуком Совјета Књажевства Србског и исте године први пут прослављен у Београду и Крагујевцу.
За време СФРЈ није се службено славио. У школама Републике Србије и Републике Српске слави се поново од 1990.године.
                  Нека Вам је срећна школска слава Свети Сава!

Не мисли само на себе



Један антрополог је предложио игру са децом у једном афричком племену. Он је ставио корпу пуну воћа поред дрвета и рекао да прво дете које дође до ње, осваја све. Када им је он рекао да потрче, они су се ухватили за руке и трчали су заједно. Онда су сви сели заједно и уживали у посластицама из корпе. Када их је питао зашто су сви трчали заједно, када је један могао да освоји све за себе, одговорили су му: ''УБУНТУ, како ће један од нас бити срећан, ако су сви остали тужни?''
''УБУНТУ'', у њиховој култури значи: ''Ја сам, зато што смо ми'' Или као што ми кажемо: ''Сви за једног, један за све.''                  
                                                                                                            Преузето са Интернета